Växthus - Tips, inspiration och idéer

Tidigare uppdateringar på växthusodling.se


Uppdatering 1 mars 2014

Nu är det hög tid att planera 2014 i ditt växthus! Välj sorter och köp frö. Vasaloppet brukar vara ett bra riktmärke för att t ex så och förkultivera tomat för att få en lång och givande odlingssäsong i växthuset!

Uppdatering 4 september 2013

En fin säsong med nästan orimligt bra väder för alla växthusodlare börjar gå mot sitt slut. I södra delarna av landet hoppas vi att vädret under den tidiga hösten gör att att man kan se fram mot ytterligare några veckor innan det är dags att stänga sitt växthus för den här säsongen.

Uppdatering 19 juli 2013

Vattna och skörda. Vid den här tiden är det enkelt och kul att ha växthus! I högsommarvärmen klarar sig dock växthuset inte så länge utan tillsyn. Se till att vattningen sköts även om du reser bort. För att sänka vattenåtgången kan man t ex lämna dörren öppen, men sätt för ett nät så att inget djur förvirrar sig in i växthuset och skadar sig och odlingen.

Uppdatering 26 maj 2013

I många växthus för hobbybruk kan man nu börja skörda! T ex tidiga sorter av gurka. Dock gäller det att följa väderrapporten: ännu en bit in i juni kan det nattetid bli för kallt för plantorna i växthuset. På växthusodling.se görs uppdateringar och kompletteringar hela året.

Uppdatering 2 maj 2013

2013 års säsong för odling i växthus är igång! En lång vinter har övergått i vår. För en tidig säsong i ditt växthus bör sådd av t ex tomat ha gjorts för ett par månader sedan. Men det finns fortfarande tid att så t ex melon. Eller varför inte komplettera med köpta plantor av t ex tomat, paprika och aubergine! Passa även på att använda ditt växthus även som uterum under soliga, men lite kalla och blåsiga dagar innan den riktiga sommarvärmen kommer. På växthusodling.se görs uppdateringar och kompletteringar hela året.

Uppdatering 29 oktober 2012

2012 års säsong för odling i växthus är avslutad. Vädret var ovanligt ostadingt, vilket gjorde det svårt att lyckas i sitt växthus. Men använder du ditt växthus även som uterum har du nog haft extra mycket glädje av det i år. Nu längtar vi redan till nästa års säsong. På växthusodling.se görs uppdateringar och kompletteringar hela året.

Uppdatering 18 september 2012

I början av september kunde SMHI konstatera att 2012 blev den kallaste sommaren på länge. Det har påverkat resultatet i många växthus. När det blir dags att summera växthussäsongen 2012 kommer nog totala skörden i många växthus vara mindre än normalt. Positivt är dock att september så här långt har haft många soltimmar och milda nätter.

Uppdatering 15 juli 2012

Vädret blev generellt något bättre vid månadsskiftet. Klimatet för odling i växthus blev lite bättre. Men vädret är fortfarande ostadigt och i Dalarna och norra Småland har det varit översvämningar. Om vädret är kallt och regnigt måste man anpassa vattningen i växthuset, så att jorden är lagom fuktig.

Uppdatering 25 juni 2012

Det kommande väderomslaget som utannonserades här vid senaste uppdateringen slog till med kraft. Rekordkallt för årstiden och stora regnmängder. Utvecklingen i växthus har därför gått trögare än normalt. Tänk på att växterna vid kallt väder inte behöver så mycket vatten. Men efter regn kommer som bekant sol!

Uppdatering 28 maj 2012

Det varma vädret de senaste veckorna har satt fart i alla växthus. Den som varit tidigt ute kan redan börja skörda så smått av tidiga sorter redan nu. I skrivande stund pågår dock ett väderomslag och det har utfärdats frostvarning i delar av landet!

Uppdatering 9 maj 2012

Nu bör allt vara sått och ha grott för att få en bra start i ditt växthus. Eventuellt finns det fortfarande chans att så någon sen sort av t ex gurka eller melon. Man kan ju också köpa färdiga plantor. I södra Sverige kan nu plantorna flytta ut till växthuset, i alla fall om det inte väntas något riktigt bakslag för våren. Tänk dock på att det säkert kommer att behövas extra värme under kalla nätter. Plantorna vill som minst ha ett antal plusgrader för att inte skadas.


Uppdatering 12 april 2012

Nu bör du även ha sått gurka för att få en bra start i ditt växthus. Vid den här tiden brukar det även vara dags att omskola tomaterna, alltså plantera om dem i större krukor. Ett bra tips är då att sätta dem lite djupare i den nya krukan. De står då stadigare och nya rötter bildas på den del av stammen som hamnade under jord. Fortfarande finns tid att så vissa växter inför årets växthussäsong. Ett tips är melon som ger ett roligt och lite exotiskt inslag i växthuset. Dock blir det ganska mycket jobb i förhållande till skörd.


Uppdatering 18 mars 2012

Årets säsong för odling i växthus har nu övergått från planering till handling. För att få en tidig start i ditt växthus bör växter som t ex tomat, paprika och physalis nu vara sådda. T ex gurka kan vänta ett par veckor till, de växer så oerhört fort. Vi är redan inne i andra halvan av mars och soliga dagar blir det väldigt varmt i växthuset, som en bra svensk högsommardag. En perfekt plats för en fika. Dock dröjer det ett par månader innan plantorna kan ta plats i växthuset och även då kan en frostvakt behövas den första tiden.


Uppdatering 3 februari 2012

Säsongen för växthus kan kännas avlägsen. Men ska du själv så dina växter så är det hög tid planera. Det skiljer mellan olika växter, men under februari är det dags att så de första, även om det återstår månader tills de ska flytta ut till växthuset. Tidigt, redan i februari kan du så t ex Physalis, ett par veckor senare tomat och ännu lite senare t ex gurka. Planera vilka sorter du vill ha i ditt växthus i god tid, så att du hinner köpa rätt fröer. Säsongen 2012 är snart igång, lycka till!
© växthusodling.se 2009-2014. Alla rättigheter reserverade. | Länkar | Kontakt | Om cookies