Växthus - Tips, inspiration och idéer

Välkommen till växthusodling.se!
Följ ett växthus 2010

Här kan du följa ett växthus under hela odlingssäsongen 2010. Planering, sådd, plantering, skörd. Vilka grönsaker som lyckades bäst i år, resultat. Växthuset är 6,4 kvm stort med fönster av glas och finns i Mälardalen.

Januari

Ett ordentligt snötäcke, men det gör inget. Januari är mörk, kall och växthuset har gått i ide. Tänk på att det kan behöva skottas av om det är mycket snö, arbeta försiktigt.

Februari

Februari är inte heller någon odlingsmånad. I Mälardalen är det snökaos. Däremot är det dags att planera vad som ska odlas i år och när det dags att så de olika grönsakerna. Förkultivering av t ex tomater kan också påbörjas redan under februari. Det beror lite på sort, var i landet västhuset finns och om du vill vara ute i god tid.

Mars

Det är nu hög tid för planering och förkultivering av tomat och paprika. Gurka däremot kan vänta till april. Vid sådd ska temperaturen vara lite över normal rumstemperatur. Efter sådd börjar en spännande väntan. Vattna försiktigt vid behov. När plantorna tittat fram ska de stå svalt och ljust. Extra ljus kan behövas så här tidigt på året.

Årets tomatsorter i växthuset

De tomatsorter vi valt det här året är:
  • Röd, normalstor, "Bloody butcher", kallas för "Den tidigaste tomaten".
  • Röd, normalstor, "Harzfeuer F1". Passar bra i växthus.
  • Röd, söt körsbärstomat: "Supersweet 100", F1. Gav mycket bra resultat 2009.

Paprika däremot har vi (efter mycket lyckat resultat tidigare år) valt att spara kärnor från de godaste och finaste paprikorna vi köpt under vintern.

Sådd av tomat 100307

Första söndagen i mars, Vasalopp och snön ligger djup. För att vara ute i god tid såddes idag tomaterna. Såjord i små krukor som placerades ljust och varmt. Nu är det bara att vänta på att de första bladen tittar fram.

Tomaterna två veckor efter sådd 100321

Två veckor efter sådd har tomaterna hunnit bli några centimeter höga. I bakgrunden syns fortfarande snön utanför fönstret. Säsongen för växthus är igång!

Sådd av gurka, omskolning tomat 100327

Nu är det dags att så gurkan och den brukar svara snabbt. Idag såddes frön i såjord i sex små såkrukor.

Tomaterna omskolades också i större krukor. Knappt tre veckor har det gått sedan sådd. Redan under mars var det soliga dagar 30 grader i växthuset, men under nätterna och kalla dagar var det för kallt för odling. Med ett mycket välisolerat växthus med fullt ljusinsläpp skulle odlingssäsongen kunna börjas tidigt! Med kanalplast istället för glas hade odlingen dygnet runt iaf kunna påbörjats tidigare.

April

Första bilderna på gurkan 100403

Det har bara gått en vecka sedan sådd av grukorna och kraftiga skott skjuter redan upp ur såkrukorna. På bilden nedan visas även en omskolad tomat, en månad efter sådd.

Omskolning av tomat 100411

De största tomatplantorna mäter nu ca 35 cm (jämför med bilden från 100321 ovan!) och det börjar bli trångt för rötterna i krukorna. För att de inte ska tappa fart är de nu omskolade till större krukor. Troligtvis kommer de att stå i dessa krukor när de flyttas till växthuset, för att sedan omskolas en sista gång till 10 liter stora krukor. Bilden nedan till vänster innan omskolning och bilden nedan till höger visar en omskolad tomatplanta.

Gyllenbär / Phylalis - tips från en läsare 100413

En läsare, Monica i Göteborg, har tipsat om att vi ska odla Gyllenbär (kanske mer kända som Phylalis) i vårt växthus. Det är en bra idé. Phylalis skulle bli ett roligt och exotiskt inslag i växthuset. De finns att köpa som frö i Sverige. Dock rekommenderas förkultivering i mars. Vi tackar för tipset, men eftersom vi redan är i mitten av april väljer vi att avvakta till nästa år. Kom gärna med tips till växthusodling.se du också!

Tomat och gurka 100425

Snart dags för sista omskolningen. Nedan bilder på tomat och gurka 25 april. Några av plantorna står nu i växthuset dagtid.

Maj

Full fart i växthuset 100502

Gurka och tomat är nu omskolade till "målkrukan", den hink de kommer att växa i. Med facit på hand blev det nog en omskolning för mycket, vilket har inneburit extra arbete. Nästa år blir det ett steg mindre. Växterna har nu flyttat ut i växthuset dygnet runt. En värmefläkt, frostvakt, går igång om temperaturen går ner till fem grader. Någon form av skydd mot kyla bör man ha i sitt växthus. Än är inte sommaren här och kommer det flera riktigt kalla nätter kan det bli aktuellt att flytta in växterna.

Gurka och tomat i växthuset 100513!

På flera av plantorna finns det nu små kart av både gurka och tomat! En tidig säsongsstart har så här långt givit bra utdelning.

100526 Hur vanligt är det med panik i växthus?

Utvecklingen efter den tidiga säsongsstarten i vårt växthus fortsätter på ett bra sätt. De olika sorterna av tomat växer och utvecklas bra, men gurkan växer med otrolig kraft. Just nu är ca 15 gurkor ungefär 10-12 cm långa och växer fort. Blir de mogna samtidigt så blir det panik! :-)

Juni

100606 Skörd i växthuset!

De senaste dagarna har vi skördat ett 10-tal riktigt fina och välsmakande gurkor i vårt växthus. Tyvärr har en hel del av de kommande gurkämnena blivit gula och skrumpnat. Kanske måste gurkplantorna nu ta en paus efter den tunga leveransen? Tips om hur detta kan förhindras mottages tacksamt!

100620 Mogna tomater i vårt växthus !

Tomaterna börjar nu mogna. När de har fått mogna ordentligt blir de väldigt smakrika. Det ser ut att bli en ordentlig skörd!

Juli

100711 Skörda och vattna i växthuset

Allt jobb hittills i år ger nu verkligen utdelning. I vårt växthus är det nu fullt av mogna tomater av tre olika sorter. Gurkorna har gjort comeback och många stora gurkor är nu klara att skörda. Paprikorna är på gång, men där återstår ytterligare tid innan de är klara. Växthuset förser nu släkt, vänner och trevliga grannar med grönsaker. I värmeböljan låter vi dörren vara öppen, annars blir det för varmt i växthuset, med risk för att t ex tomaterna spricker. Växterna i växthuset klarar sig nu i max 2 dygn utan vatten. I semestertider är det därför bra att kunna ta hjälp med bevattning av t ex en välartad son.

September

100909 Snart dags att sammanfatta 2010 i vårt växthus

Årets sommar har på många sätt varit extrem. Juli var mycket varm och fuktig, augusti mer normal. Vi har skördat rikligt med tomat, körsbärstomat, gurka och paprika i vårt växthus. Det har gått en tid sedan senaste uppdatering här och under tiden har vi skördat, vattnat, bundit upp och gallrat. Det finns fortfarande mycket körsbärstomat, tomat och några enstaka gurkor även om bladen har börjat gulna. Ännu har inte nätterna varit så kalla, men några nätter har värmefläkten i växthuset gått några timmar.


Oktober

101002 Säsongen 2010 slut

Nu har vi avvecklat vårt växthus för i år. Återstående tomater får mogna inomhus. Nu återstår ordentlig städning och att räkna ihop årets skörd! Här kan du se sammanställningen: skörd odlingsår 2010.© växthusodling.se 2009-2014. Alla rättigheter reserverade. | Länkar | Kontakt | Om cookies