Växthus - Tips, inspiration och idéer

Välkommen till växthusodling.se!
Följ ett växthus 2013

Även i år följer vi ett växthus under odlingssäsongen. Från planering till sådd och tillslut skörd. Här kan du läsa allmänt om hur det går i växthuset. Vad som fungerar bra, mindre bra och om viktiga erfarenheter. Växthuset finns som tidigare i Mälardalen, har fönster av glas och är 6,4 kvm stort.

Januari

Riktigt vinterväder med ihållande snötäcke i en stor del av landet. Kanske behöver växthuset skottas?

Februari

Vintern håller landet i ett stadigt grepp. Nu börjar det bli dags att planera vad som ska odlas i vårt växthus under den här säsongen. I början av mars är det tid att börja så och innan dess måste man ha fått tag i rätt fröer.

Vilken växt, vart i landet växthuset finns och hur tidig säsongsstart man vill ha avgör när man ska så.

Mars

Vi sått Tomat 20130306

För en tidig säsongsstart i vårt växthus är som vanligt vasaloppshelgen bra att ha i åtanke. I år sådde vi tomat några dagar efter skidloppet.

Tidigare år har vi ofta provat någon ny sort, eller ny grönsak för att få omväxling. Exempel från tidigare säsonger i växthuset är physalis, melon, svart körsbärstomat. Men i år har vi gjort det enkelt och kommer bara använda några favoriter i vårt växthus. Sorterna i växthuset i år blir:

  • "Vanlig" tomat (busktomat, röd) "Bloody butcher" (Weibulls).
  • Körsbärstomat (röd): "Supersweet 100" (Lord Nelson).
  • Gurka: FUTURA F1.

April

Vintern är längre än på många år. Fortfarande en vecka in i april prepareras skidspåren på flera håll runt Mälardalen. Det påverkar dock inte förberedelserna för vårt växthus och när värmen väl kommer brukar vintern snabbt övergå i vår. Plantorna står fortfarande inomhus i väntan på stabilare väder i vårt växthus. Soliga dagar kan man nästan se hur de växer.

Status 20130427

Efter flera omskolningar har nu ett antal tomat- och gurkplantor fått sin slutliga hemvist: 10-liters hink för tomat och 15-liters hink för gurka. Vid bra väder är plantorna på besök i växthuset över dagen. Snart kan de flytta ut dygnet runt i växthuset. Men under nätterna kommer det att behövas en värmefläkt. Speciellt gurka är känslig för kyla! Förra året dog en stor gurkplanta med flera gurkor i vårt växthus så sent som i juni pga kyligt väder.

130429 En gurka och även en solros i kruka på besök över dagen i växthuset

Maj

Status i vårt växthus 20130526

Vi har redan börjat skörda frukterna av årets arbete i vårt växthus! Det är kul att kunna börja skörda. Den 20:e maj var första gurkan helt klar att ätas.

130520 Årets första gurka från vårt växthus!

Juni

Gurkorna kroknar 20130601

Gurkorna hade en bra säsongsstart i vårt växthus. Men en stor del av nästa omgång tynar nu bort. Exakt varför är lite oklart. Men efter den hårda produktionsstarten i växthuset är det troligt att gurkplantorna behöver återhämta sig en aning.

En gurka som kroknat. Kanske blev det en väl hård start?

Ett oväntat inslag i växthuset 20130606

En tomatplanta har vackra, men för vårt växthus oväntade tomater. Den här sorten (ser ut som bifftomat) har vi inte sått. Kanske ett frö hamnat i fel påse?
Vacker tomat, men vad är det för sort?

Juli

Semesterrapport från växthuset 20130706

Allt ser bra ut i vårt växthus! Är man bortrest under semstern kan det vara bra, eller nödvändigt att ta hjälp av någon som vattnar. Är det riktigt varmt så måste det vattnas ofta. Ett sätt att minska temperaturen och vattenåtgången i växthuset är att lämna dörren öppen. Men sätt för ett nät så att inget djur förvirrar sig in i växthuset och skadar sig och odlingen.
De vackra tomaterna med olika mognadsgrad. Skörda och vattna!

Augusti

Semesterrapport från växthuset 20130815

Sommaren är fin även i vårt växthus. En period med kalla nätter den senaste tiden har gjort temperaturskillnaden i växthuset stor mellan dag och natt. De stora temperaturskillnaderna är troligtvis orsaken till att många tomater har spruckit den senaste tiden. I övrigt kan vi skörda riktigt bra. Släkt och vänner på besök får kommer oftast hem med tomater eller gurka från vårt växthus.

September

Tidig höst i växthuset 20130904

En varm sensommar och tidig höst skapar fortsatt goda förutsättningar i vårt växthus. Nätterna den senaste perioden har varit mildare än under andra veckan i augusti. Allt växer och avkastar bra. Förhoppningsvis gör vädret under resten av september att vi kan se fram mot ytterligare några veckor innan vi stänger växthuset för den här säsongen.

Tomater i växthuset i den klara septembersolen.

Oktober

växthuset 20131015

Nu har vi tömt och städat ur växthuset för i år. Som vanligt fick värmefläkten jobba en del under nätterna den sista tiden. Det blev ganska mycket körbärstomat kvar som inte hunnit mogna. De får följa med in och mogna i ett söderfönster.

Växthuset tömt och urstädat för den här säsongen.

November

Slut på egna tomater från vårt växthus 20131123

Fram tills nu har vi kunnat njuta av alla de tomater från vårt växthus som har fått mogna i höstsolen inomhus. Nu får vi klara oss på köpetomater fram tills vi kan börja skörda i växthuset under säsongen 2014.

Här kan du se sammanställningen av skörd odlingsår 2013.© växthusodling.se 2009-2013. Alla rättigheter reserverade. | Länkar | Kontakt | Om cookies