Växthus - Tips, inspiration och idéer

Välkommen till växthusodling.se!
Följ ett växthus 2012

Som tidigare år följer vi ett växthus odlingssäsongen 2012. Från planering till sådd och tillslut skörd. Här kan du läsa allmänt om hur det går i växthuset. Vad som fungerar bra, mindre bra och om viktiga erfarenheter. Växthuset finns som tidigare i Mälardalen, har fönster av glas och är 6,4 kvm stort.

Januari

Vintern har varit ovanligt mild, med stormar och en grön jul i söder och långt upp i landet. Först mot mitten av januari har vintern kommit. Först försiktigt och mot slutet av månaden mer bestämt. Där det har kommit mycket snö kan växthuset behöva skottas. Men som alltid: jobba försiktigt!

Februari

Nu är det dags att fundra på vad vi ska odla i vårt växthus under säsongen 2012. Vi ska göra en lista med vad som ska odlas i växthuset och plan för när det är dags att så olika växter. Om du ska bygga växthus är det också bra att börja planera i god tid för att hitta rätt modell, utförande och plats.

Vilken växt, vart i landet växthuset finns och hur tidig säsongsstart man vill ha avgör när man ska så.

Mars

Vi sått Tomat! 20120311

Om man vill ha en tidig säsong i sitt växthus är vasaloppshelgen ett bra riktmärke för att så tomat. I år sådde vi tomat en vecka efter det klassiska skidloppet. För att få omväxling och nya inslag har vi i år valt ut fyra olika sorter:

 • "Vanlig" tomat (busktomat, röd) "Outdoor Girl" (Lord Nelson).
 • "Vanlig" tomat (busktomat, röd) "Bloody butcher" (Weibulls).
 • Körsbärstomat (röd): "Supersweet 100" (Lord Nelson).
 • Körsbärstomat (mycket mörkt röd/kastanjebrun) "Black cherry" (Weibulls).
Busktomaten "Bloody butcher" och körsbärstomaten "Supersweet 100" är favoriter i repris i vårt växthus. Den mörka körsbärstomaten blir ett nytt spännande inslag i växthuset och busktomaten "Outdoor girl" provar vi också för första gången.
För "Outdoor girl" har vi stora förväntningar på smaken. I boken "Odla tomater" har författaren Åke Truedsson skrivit så här om "Outdoor girl": "Det som är speciellt med sorten är smaken och aromen. Så här ska en tomat smaka! Fick jag bara välja en sorts tomat så här den här mitt val." Den borde passa i många växthus :-)

De första tomaterna har grott! 20120315

Redan efter några dagar tittar de första tomaterna upp! En liten milstolpe i sänsongen i vårt växthus. Det är alltid lika roligt att se kraften i växterna.

Några av körsbärstomaterna var först att titta upp!

Vi har sått gurka! 20120331

Nu har vi även sått gurka. De gror och växer fort, så väl ute i växthuset brukar de vara ikapp tomaterna, även om man sår gurkan lite senare. I år har vi en ny gurksort: Passandra F1 (Lord Nelson). Det är alltid kul att prova nya sorter i sitt växthus, hoppas den motsvarar förväntningarna!

April

Status 20120407

Det har nu gått nästan en månad sedan vi sådde tomat och en vecka sedan vi sådde gurka. Allt har utvecklats ungefär enligt förväntan och ungefär hälften av tomaterna är omskolade. Dock hade "Black cherry" dålig grobarhet och har växt ganska långsamt. Alla sorter har tagit sig, så det ser ut som att vi kommer att få fyra sorters tomtat i vårt växthus i år.

Tomat (Outdoor Girl) och gurka

Maj

Status 20120509

Tomatplantorna är nu periodvis i växthuset. Nattetid med backup av en värmefläkt. Blir det kalla, regniga dagar, så flyttar vi in tomatplantorna igen. De är nu också omskolade en sista gång. Det är alltid skönt när det är klart! Paprikan ville tyvärr inte gro ordentligt, så den fick vi så om. Den ligger nu efter planen, så vi får se om det hinner bli någon paprika i växthuset i år. Men det är glädjande att vi kommer ha hela fyra olika sorters tomat i växthuset!

Outdoor Girl och Supersweet 100. Fotona tagna 120501 i växthuset

Status 20120527

Den senaste tidens värme har gjort gott i växthuset. Allt växer och utvecklas bra. Idag skördade vi faktiskt den första gurkan. Den var 15cm, men sorten vi har i vårt växthus i år är mogen redan då den är 15-20 cm. För bara en vecka sedan var de största gurkorna i växthuset som 2-3 cm långa streck. Så det har varit en otrolig utveckling. I övrigt är det nu bara att vattna, binda upp och som sagt, börja skörda!Gurka i växthuset 120520, 120520 och 120527. Det har hänt mycket på en vecka!

Juni

Status 20120608: Kyla och ostadigt väder!

Det varma vädret i slutet av maj övergick hastigt i regn och kyla. Mörk himmel, hårt regn och bara några få plusgrader gjorde att vädret faktiskt satte rekord för årstiden. I växthuset fick värmefläkten jobba igen. Trots det klarade sig inte en av gurkplantorna i vårt växthus.En av gurkplantorna i växthuset klarade inte junikylan!

Status 20120625: Fortsatt ostadigt väder

Nu har vädret fått stort fokus. Men faktum är att det regniga vädret bromsat utvecklingen i vårt växthus. Soliga stunder stiger temperaturen snabbt i växthuset med växthuseffektens hjälp. Men molnen har dominerat och nu hoppas vi på en soligare period! De första tomaterna har fortfarande inte mognat.

20120628: Årets första tomat mogen i växthuset

Idag var årets första tomat mogen och klar för skörd i vårt växthus. Den åts med god aptit på plats i växthuset av Axel 3 år.

Juli

20120708: Mogna tomater av alla sorter

Vädret har varit lite stabilare sedan månadsskiftet. Det har gett ett stabilare klimat i växthuset. Tomater av alla sorter är nu mogna. Totalt sett blir skörden i vårt växthus nog ganska mager i år. Speciellt gurka blir det lite av.Det bästa från växtthuset: En riktigt vacker Outdoor Girl och del av en klase Black cherry


September

20120918: Tomater i septembersolen

Sommaren fortsatte som den började och i vårt växthus har det märkts tydligt. Det har inte växt med riktigt samma kraft som vanligt. Men vi har provat flera tomatsorter och bland dem hittat klara favoriter. Vi återkommer till det när vi summerar säsongen 2012 i vårt växthus. Fortfarande finns det stora mängder av tomater i växthuset som långsamt mognar i septembersolen.Tomater i växthuset 120909 och en sallad helt från egen odling i Juli

Oktober

20121008: Säsongen 2012 avslutad i vårt växthus

Under växthussäsongen 2012 var både under vår och sommar allmänt kalla. Temperaturen var också ojämn. Hösten var mild med många solstunder under september. När nätterna blev för kalla under början av oktober avvecklade vi vårt växthus för i år.

I växthuset hade vi fyra olika sorters tomat, så här upplevde vi dem:

 • "Bloody butcher": Sedan tidigare en favorit i vårt växthus som vi är nöjda med i år också!
 • "Supersweet 100": Även den en favorit i växthuset sedan tidigare. Gjorde oss inte besvikna i år heller! Många skrumpnade dock.
 • "Black cherry" (ny sort för vårt växthus): Många mognade aldrig riktigt. Tjockt skal som ibland sprack och då också möglade.
 • "Outdoor Girl" (ny sort för vårt växthus): Ganska vattnig. Många sprack och möglade.
 • Som vanligt får ganska många tomater mogna i inomhus i oktobersolen, så än är njutningen av årets växthussäsong inte över. Här kan du se sammanställningen av skörd odlingsår 2012.  © växthusodling.se 2009-2014. Alla rättigheter reserverade. | Länkar | Kontakt | Om cookies