Växthus - Tips, inspiration och idéer

Välkommen till växthusodling.se!
Följ ett växthus 2011

Här kan du följa ett växthus under hela odlingssäsongen 2011. Precis som förra året, från sådd till skörd. Viktiga erfarenheter, vad som gick mindre bra och vad som lyckas bäst i år. Växthuset finns i Mälardalen, är 6,4 kvm stort och har fönster av glas.

Januari

Ännu en "riktig" vinter. Kallt och mycket snö. Tänk på att växthuset kan behöva skottas, men jobba försiktigt.

Under januari kan man i lugn och ro fundera över vad man vill odla i sitt växthus under kommande säsong.

Februari

I februari är det också lugnt i växthuset. Det är dock dags att fundera på vad man vill odla, iallafall om det är speciella sorter man tänkt sig. Ska man bygga växthus krävs en hel del planering om man ska hinna nyttja det under den här säsongen.

Gör en plan för vad som ska odlas under säsongen och när det dags att så de olika växterna. Under februari kan förkultivering av t ex tomater påbörjas. Det beror på sort, vart i landet växthuset finns och hur tidig säsongsstart man vill ha.

Vi sått Physalis! 20110223

I vårt växthus funderar vi på att testa Gyllenbär (Physalis) i år. Det gäller att vara ganska tidigt ute för att buskarna ska hinna bära frukt. Idag 20110223 har vi sått Physalis! Nu ska det bli intressant att se om de gror!

Mars

Våra Physalis har grott! 20110306

Våra phylsalis har grott och de tittar nu upp ur jorden! Det kan vara lite knepigt att få dem att gro, så det var ett bra besked. Lite extra värme vill Physalis ha direkt efter sådd.

Vi har sått tomat! 20110313

  • Körsbärstomater: Sweet 100 F1. Den hade vi även förra året i vårt växthus och var då mycket nöjda. "En fin välkänd sort, som bäst odlas i växthus. Fina goda frukter av cocktailtyp. Extra snygg som dekoration."
  • Vanlig tomat: Harzfeuer F1. Samma som förra året. "Populär sort för växthusodling. Kan även odlas ute i skyddade lägen. Ger rik skörd." Först hade vi tänkt att också ha busktomater, samma som förra året. De var tidiga och gav riklig skörd, men busktomater tar stor plats i växthuset då de breder ut sig.

Tomaterna har grott 20110320

Nu har även tomaterna grott. Även en obetydlig bild eller notering kan i efterhand vara kul eller bra att ha. Det är roligt att i efterhand kunna följa växterna. Från sådd, när de kommer ut i växthuset och när man kan börja skörda. Årstiderna speglas från vårens ljusgröna skott till höstens gulnande växter och mogna grönsaker i mörka färger i växthuset.


Bilderna visar Körsbärstomat och Physalis.

Idag sådde vi gurka och paprika 20110327

Idag sådde vi gurka och paprika. Två givna grönsaker i vårt växthus. Vi sådde även busktomat och lite mer körsbärstomat. Busktomaten gav så bra skörd förra året, någon planta kan nog få flytta in i växthuset. Annars fungerade de även bra på friland.

Gurkan har grott 20110402

Nu har även gurkan grott. Man kan nästan se hur de växer i aprilsolen. Även de kompletterande tomaterna tittar fram. I växthuset blir det riktigt varmt när solen steker på.


Bilderna visar gurka och körsbärstomat.

Det växer så det knakar 20110423

Gurka, tomat och årets nykomling i vårt växthus, physalis, är omskolade sedan en dryg vecka. Gurkan växer otroligt fort och är redan lika stor som de största tomatplantorna. Physalisen har växt långsamt, men i de senaste dagarnas sommarvärme har de tagit lite fart. Utflytt till växthuset närmar sig, men först väntar några kalla nätter och en rejäl rengöring av växthuset.


Bilderna visar gurka och tomat.

Physalisen tar sig 20110508

Gurka, tomat, paprika har hela tiden växt som förväntat och det har verkligen gått fort i försommarvärmen. Physalisen, som såddes först, har det dock gått trögt för. Den sista tiden har de tagit sig och och även om de ligger efter i storlek så är de nu kraftiga och fina. Några av tomatplantorna är på besök över dagen i växthuset, men eftersom nätterna fortfarande kan vara kalla så får de övernatta inomhus.


Bilderna visar gurka och physalis.

Nationaldag i växthuset 20110606

Under maj har Physalisen tagit fart och utvecklats till en kraftfull planta. Just nu ca 60 cm hög. Små skal med Physalisform har utvecklats på plantan. Kul att den verkar trivas i vårt växthus. Troligtvis har det för årstiden varma vädret gjort gott. Tomat, gurka och paprika växer som förväntat. Gurkan växer flera centimeter varje dag när det är riktigt varmt och snart kan vi skörda den första gurkan!


Bilderna visar physalis, gurka och tomat.

Idag har vi skördat första gurkan i växthuset! 20110609

Säsongens första gurka skördad. Den mätte 31 cm och smakade riktigt bra!

Närbild physalis 20110612

Förutsättningarna verkar vara riktigt bra i växthuset nu. De små skalen med physalisform som man kunde se för en vecka sen har nu växt till sig och är ca 2 cm. Ska bli mycket intressant att följa dem den närmaste tiden. Nu börjar lönen för mödan hittills i år att komma.


Physalis och gurka

Nu börjar tomaterna mogna i växthuset 20110628

Lite före midsommar började de första tomaterna rodna i vårt växthus. Nu finns det en hel del mogna tomater, först ut är körsbärstomaterna. Gurka finns det gott om. Det hänger flera stora, smakrika, goda gurkor på varje planta. Efter den här omgången klarar inte plantorna att producera nya gurkor i samma takt direkt, utan det dröjer något innan vi kan skörda igen. Physalisen växer, och det har utvecklats många bär. Men inga är mogna än.


Körsbärstomat

Rapport från vårt växthus 20110721

Varje dag plockar vi körsbärstomat, vanlig tomat och busktomat i växthuset. Paprikorna har växt till sig. På Physalisen har bären full storlek, men det dröjer nog innan de är mogna. Gurkorna kommer lite i omgångar. En ordentlig laddning, mer än vi kan äta och sedan blir det ofta ett litet uppehåll. Ett tips är att plocka av grukor innan de blir för mogna. De håller sig bra i kylskåp. Får de vara kvar i växthuset för länge blir de övermogna.


Gurkor, sorterade i mognadsgrad, den till höger är övermogen.

Mogna Physalis i vårt växthus 20110824

Den senaste veckan har vi kunnat plocka några första mogna Physalis i växthuset. Det är blanka, fina gula bär med en kraftfull, god smak. Physalisen ger ett exotiskt och kul inslag i växthuset. I år är det första gången vi testar Physalis och det är kul att de lyckades så bra. Det har gått nästan ett halvår från att vi sådde, tills att vi nu kan skörda i växthuset. I övrigt finns det gott om gurka och tomat. Paprikan har dock ingen vidare fart. Troligtvis pga den skuggas av de andra, högre växterna.

Vårt växthus är fortfarande igång 110925

Vårt växthus är fortfarande igång. Dagarna blir kortare och kallare. Men september har varit mild, flera dagar har det varit 15-20 grader även i slutet av månaden. Några nätter har värmefläkten gått igång och sett till att temperaturen inte sjunkit under 5 grader i växthuset. Allt växer långsammare nu. Gurkorna blir mindre men väldigt smakrika, det finns väldigt mycket tomater av olika sorter, några paprikor och mycket physalis. Ett tips angående physalisen är att ruska busken så ramlar de mogna bären ned till marken. De skyddas av skalet och skadas inte när de tar mark. Som det ser ut nu kan vi nog fortsätta med vårt växthus ett tag till, men så här års kan det ju snabbt svänga från sommarvärme till vinterkyla och då avslutar vi säsongen.


Physalis, tomat och paprika i septembersolen.

Säsongen 2011 avslutad i vårt växthus 111008

Nu har vi avslutat säsongen 2011 i vårt växthus. Sommaren var fin och hösten var mild. På det stora hela ett bra år för odling i växthus. Som vanligt har vi fått mängder av olika sorters tomater. Många gurkor och några paprikor. Årets specialinslag i växthuset var physalis. Vi sådde dem tidigt, redan i februari. I början växte de långsamt, men under sommaren tog sig plantorna ordentligt. Vi hade två plantor i vårt växthus. En stor och en lite mindre. De första bären mognade först i augusti. Som tidigare raporterats blev det blanka, fina gula bär med en kraftfull, god smak. Bättre än vi vågat hoppas. Plantorna hade en otrolig växtkraft när vi nu stängde igen växthuset kunde vi plocka av totalt 180 omogna bär. De får mogna inne i höstsolen. Det fungerade dock inte visade det sig senare. Tomat mognar bra i efterhand, men inte Physalis.© växthusodling.se 2009-2014. Alla rättigheter reserverade. | Länkar | Kontakt | Om cookies