Växthus - Tips, inspiration och idéer

Välkommen till växthusodling.se!
Växthus - exempel på skörd

Exempel på skörd från ett 6,4 kvm växthus med fönster av glas i Mälardalen.

Påverkande faktorer

Några viktiga påverkande faktorer är växthusets storlek, temperatur, ljus, jordkvalitet, näring, vatten.

Förutsättningar

Skördestatistiken kommer från ett 6,4 kvm växthus med fönster av glas i Mälardalen. Växthuset står på en ljus plats (sol en stor del av dagen). Vid sådd användes såjord och vid omplantering användes planteringsjord blandat med kogödsel. Planteringen gjordes i 10 liter stora väldränerade (hål på sidorna några cm från botten) hinkar med Leca-kulor i botten. Vid vattning användes regelbundet konstgödsel.

Odlingsår 2009

Tomaterna, körsbärstomaterna, gurka och paprika såddes 1 april, vilket visade sig vara i senaste laget. Galiamelonen såddes först 30/5. Under september och början av oktober användes nattetid en värmefläkt i växthuset. En hel del av tomaterna och körsbärstomaterna fick mogna inomhus efter att växthuset avvecklades för säsongen. Den sista körsbärstomaten var klar att äta så sent som 22/11.

Växt Antal plantor Skörd, antal grönsaker
Tomat 7 280 normalstora
Körsbärstomat 8 2080 små till normalstora
Gurka 4 46 normalstora
Paprika 3 14 mindre till normalstora
Galiamelon 2 3 normalstora

Odlingsår 2010

Tomaterna och körsbärstomaterna såddes redan 100307. Tidig sådd gav mer arbete än året innan, men också bättre utdelning under hela säsongen i vårt växthus. Gurka såddes 100327, vilket var full tillräckligt. Växterna fick också flytta ut tidigare i växthuset under det här året. Det möjliggjordes av milda järnnätter och att en värmefläkt fick hjälpa till då temperaturen sjönk under fem grader.

Antalet plantor i växthuset ökades från året innan och här fick vi en viktig erfarenhet. För många plantor är inte bra. De skuggar varandra och kan inte utvecklas på ett bra sätt. För att minska antalet plantor fick bland annat paprikan flyttas ut och finns därför inte med i sammanställningen nedan.

Växt Antal plantor Skörd, antal grönsaker
Tomat 4 170 normalstora
Busktomat 7 550 normalstora
Körsbärstomat 7 1300 små till normalstora
Gurka 4 71 normalstora
Paprika - Flyttade ut.

Odlingsår 2011

En fin säsong för odling i växthus. Skörd av tomat och gurka i växthuset blev mindre än tidigare. Det beror bland annat på Physalisplantorna som tog mycket plats, ljus och kärlek i anspråk. Paprikan, den lägsta växten, skuggades helt i år igen. Den utvecklades därför inte som förväntat och utgår nedan.

Växt Skörd, antal grönsaker
Tomat 130 normalstora
Busktomat 207 normalstora
Körsbärstomat 1021 små till normalstora
Gurka 56 normalstora
Paprika -
Physalis Ca 200 mogna

Odlingsår 2012

Inget vidare väder, varken för solbadaren, eller den som gillar att odla i växthus. Tomatsorterna Supersweet 100 och Bloody butcher var sedan tidigare favoriter i vårt växthus. Det är de fortfarande. Nykomlingarna Black cherry och Outdoor Girl kom vi inte lika bra överens med.

Vi provade också en ny gurksort: Passandra F1 (Lord Nelson). Den gav små, goda gurkor. Dock inverkade vädret negativt på avkastningen.

Växt Skörd, antal grönsaker
Bloody butcher Ca 267 mogna
Supersweet 100 795 små till normalstora
Black cherry 72 stora körsbärstomater
Outdoor Girl 176 normalstora
Gurka 31 lite mindre
Paprika -

Odlingsår 2013

Så kan vi sammanfatta ytterligare en säsong i vårt växthus. Förutom resultatet i tabellen har vi också kunna njuta av att grönsakerna är egenproducerade, doften i växthuset och inte minst känslan av att när som helst kunna plocka ett par tomater eller en gruka från växthuset!

Växt Skörd, antal grönsaker
Busktomater 385 stycken motsvarande ca 14 kg
Bifftomater (en planta) 33 stycken motsvarande ca 6,5 kg
Körsbärstomater 1550 stycken motsvarande ca 14 kg
Gurka 73 stycken motsvarande 55 kg

© växthusodling.se 2009-2014. Alla rättigheter reserverade. | Länkar | Kontakt | Om cookies