Växthus - Tips, inspiration och idéer

Välkommen till växthusodling.se!
Fyra grönsaker för växthus

Tomat

Tomaten är given i växthuset! Den blir en bra bas, är lättodlad, ger stor volym och det finns många vanliga och mindre vanliga sorter som gör att variationen kan göras stor. Att du odlat fram en "vanlig" tomat, av t ex sorten "Dansk export" i ditt växthus kanske inte får någon att höja ögonbrynen. Men det finns tomatsorter i många färger, former och konsistenser. Visste du t ex att det finns tomater som är svarta när de är mogna! Välj en vanlig sort som en bas med ett flertal plantor och ett par plantor med ovanligare sorter.

Exempel på sorter som passar bra i växthus:

  • "Vanlig", röd, smakrik tomat. "Outdoor Girl".
  • "Vanlig", röd, söt körsbärstomat: "Supersweet 100", F1.
  • Svartröd körsbärstomat, söt och smakrik: "Black Sweet Cherry".
  • Gul, päronformad körsbärstomat, växer i klasar: "Gelbe Dattelwein".

Att tänka på: Tomater är självpollinerande. Man kan hjälpa dem på traven med pollineringen genom att lätt skaka plantan. Gäller speciellt vid odling i växthus, eftersom plantorna då inte skakas av vinden.

Gurka

För gurkan gör växthuset verkligen skillnad. De plantor som det kanske inte skulle ha blivit något alls av på friland kan i växthuset växa med kraft och leverera stora mängder.
Exempel på sort som passar bra i växthus: FUTURA F1.

Paprika

Paprikan ger betydligt mindre volym, men tar också mindre plats, kräver mindre skötsel och blir ett roligt inslag i växthuset. Det finns många sorter att välja på. Även "vanlig" paprika blir ett häftigt inslag med högblanka, veckade frukter i klara färger.
Exempel på sort som passar bra i växthus: REDSKIN F1.

Melon

Att odla melon, t ex Galia är lite av motsatsen till odla tomat (av vanlig sort). Den ger ofta en liten volym i förhållande till arbete, men blir ett riktigt exotiskt inslag i växthuset.
© växthusodling.se 2009-2014. Alla rättigheter reserverade. | Länkar | Kontakt | Om cookies