Växthus - Tips, inspiration och idéer

Välkommen till växthusodling.se!




Första året med ett växthus

I många år hade blommorna prioriterats i Maritas trädgård, till fröjd för ögat och rådjurens gommar. När Marita fyllde 50 ställde sig släkten den klassiska frågan: Vad ger man till en 50-åring som har allt? Ett växthus, inklusive tillbehör och montering blev den perfekta presenten.

Växthuset restes under hösten, för att vara klart att använda till våren, när odlingssäsongen drar igång. I presenten ingick också ett par böcker i ämnet som är bra att läsa förberedande både för tips och inspiration.

Förutom själva växthuset och dess tillbehör tillkom vid anläggningsarbetet sand, marksten (till golvet och framför dörren) och vattenledning med kran.

Den utrustning som införskaffades var odlingsbänk, krukor i olika storlek för sådd och plantering, odlingslådor, såjord, planteringsjord, kogödesel planteringsspadar, vattenkanna, lecakulor och fröer. Tänk på vilken jord och vilket gödsel du använder om du vill att dina grönsaker ska motsvara kravodlat.

Till första året valdes några vanliga grönsaker och målsättningen var enkel: Att under stora delar av sommar och höst själv kunna skörda egenodlade grönsaker som tomater, körsbärstomater, gurka och paprika.

Första säsongen med växthuset, månad för månad

Växthuset finns i Mälardalen, det är bra att veta när du jämför med ditt eget klimat.

Mars

Sådd av tomat, körsbärstomat, paprika och gurka i små såkrukor enligt instruktionerna på fröpåsarna. Tänk på att märka krukorna, för det kan i efterhand vara svårt att skilja på t ex tomatplantor och körsbärstomatplantor.

Fundera över hur många plantor du behöver av varje. Alla frön gror inte, så det är bra att så fler frön än det antal plantor man tänkt sig.

Det skiljer lite mellan de olika växternas önskemål, men generellt gäller att de ska ha mycket ljus och relativt låg temperatur i när de grott. Det ger kraftiga växter. För hög temperatur och för lite ljus ger långa, klena växter. Såjord, som har lite mindre näring används. Ett varmgarage (ca 15 grader) med söderfönster och lite extra belysning om kvällarna gav i det här fallet bra förutsättningar. Kommersiella odlingar använder speciella ljusarmaturer för att ge plantorna optimalt ljus.

April

Det är kul att följa växterna när de skjuter fart. Dagar då aprilsolen skiner från klar himmel kan man se hur skotten växt från en dag till en annan och då gäller det att passa med vattenkannan.

I växthuset är det fortfarande risk för frost, så plantorna förvaras inne, i bra ljus. När plantorna har blivit några centimeter är det dags för omskolning, alltså omplantering, till större krukor. Det finns små, enkla planteringsspadar just för omskolning som gör det lätt att få med plantans känsliga rötter utan att skada dem. Använd inte de slutgiltiga krukorna / odlingslådorna än, utan mellanlanda plantorna i mellanstora krukor, då kan du i ett senare skede välja ut de plantor som klarat sig bäst. Läs på fröpåsarna vilken typ av jord som respektive planta vill ha. Generellt gäller att växterna nu vill ha näringsrikare planteringsjord, som kan blandas med t ex kogödsel.

Maj

Utflyttning av plantorna till växthuset. Det gäller dock att se upp för frostnätter! Marita ville komma igång tidigt och plantorna fick därför flytta in garaget igen under ett antal nätter när väderprognoserna varnade för frost. Ett alternativ hade kunna vara en frostvakt i växthuset, t ex en värmefläkt med termostat som slår till om temperaturen blir lägre än 5 grader C.

Solen står nu högt och fina dagar växer det verkligen i växthuset. Det är dags för omskolning igen, plantorna flyttas till de slutgiltiga krukorna. Krukorna har storlek 10-15 liter och har dräneringshål, så att överskottsvatten rinner ut. Planteringsjord blandas med kogödsel, i botten, under en fiberduk, ligger ett lager lecakulor som förbättrar dräneringen. Alla plantor fick inte plats i växthuset. Några planterades i trädgården och de plantornas utveckling blir en intressant jämförelse med de plantor som står i växthuset.

Precis i slutet av maj, på mors dag, såddes på kul några kärnor från en Galiamelon. Kärnorna planterades i en blandning av planteringsjord och lite kogödsel och krukan ställdes i växthuset. Samtidigt såddes på kul även några morötter i krukor.

Juni

Några av plantorna har börjat blomma. Gurkorna verkar ligga först och ser verkligen ut att bli lyckade. Vid midsommar kunde en första stor (30cm) och smakrik gurka skördas och många fler är på gång! Galiaplantorna har grott. Växten liknar gurkan och växer med en rasande fart. I växthuset är det nästan en tropisk känsla, varmt och fuktigt. Det luktar gott, framförallt från tomatplantorna.

Arbetet består nu främst av att vattna, binda upp växterna och tjuva tomaterna. Den mest arbetsamma tiden med omplanteringar och frostskyddning av plantorna är nu förbi. Snart kommer tiden där Marita bokstavligen kan skörda frukterna av sitt arbete.

Juli

Gurkplantorna levererar gurka efter gurka, tomaterna är på gång, men ännu inte mogna. Små gröna paprikor har det blivit, morötterna skjuter upp sin blast och Galiaplantorna blommar!

Så här långt är gurkorna klart över förväntan. Tomaterna är lite sena och i övrigt växer det enligt förväntan. Det börjar synas en tydlig skillnad mellan plantorna i växthuset och de plantor som inte fick plats, utan planterades i trädgården. Varma dagar måste det vattnas varje dag i växthuset.

Marita förde hela tiden statistik på skörden. Dels är det kul att få på papper hur stor skörden faktiskt var. Det är också kul att kunna jämföra mellan olika år. Statistiken var på antal grönsaker, inte vikt, som i det här fallet normalt används för att beskriva mängd.

Augusti

Mot slutet av månaden kunde de första tomaterna plockas, körsbärstomaterna låg lite före. På Galiaplantorna har det kommit några mindre frukter, mycket spännande att se vad det blir av dem!

September

Nu kan det skördas av allt utom Galiplantorna, melonerna växer dock hela tiden!

I september är det ofta några frostnätter och det är viktigt att vara beredd. På våren kunde växterna bäras in då det var risk för frost, men nu är de för stora. Någon form av frostvakt måste därför användas. I det här fallet användes en kupéfläkt med en termostat som säkerställde att temperaturen aldrig sjönk under 5 grader i växthuset.

Oktober

Tillslut kunde även 3st fullstora Galiameloner plockas. De hade ett mycket kompakt och smakrikt fruktkött eftersom de växt långsamt jämfört med meloner från sydligare breddgrader. De sista gurkorna plockades i början av månaden och sedan kunde även gurkplantorna avvecklas. Kvar fanns många omogna tomater, körsbärstomater och paprika.

Soliga dagar gick temperaturen över 20 grader i växthuset, men klara nätter fick kupéfläkten jobba hårt. När förhållandena gjorde att grönsakerna inte längre mognade plockades de in och förvarades ljust. Paprikaplantorna var inte så stora, så de fick följa med in som de var, tomaterna plockades av var för sig och fick mogna på brickor i bra ljus. Körsbärstomaterna, som växte tätt, nästan som i klasar, hängdes upp i hela grenar i ljusa fönster inomhus.

Växthuset tömdes och rengjordes. Istället för odlingsutrustning ställde Marita in ett litet bord och två stolar. Det här blir en perfekt plats för en fika de sista soliga oktoberdagarna och i vår innan nya plantor flyttar in.

November

Tomater, körsbärstomater och paprika mognade varje dag inomhus. Flera veckor efter att de skördades mognar de fortfarande till perfekta grönsaker. Kanske inte riktigt lika söta som de som mognade i sensommarsolen, men fortfarande riktigt bra grönsaker. Släng alltså inte omogna grönsaker, utan låt dem långsamt mogna inomhus.
















© växthusodling.se 2009-2014. Alla rättigheter reserverade. | Länkar | Kontakt | Om cookies